Будапеща, 1985 г. Устоите на комунистическия режим вече се пропукват, но

...
Будапеща, 1985 г. Устоите на комунистическия режим вече се пропукват, но
Коментари Харесай

Доносникът по HBO Max: Когато държавата превръщаше децата в шпиони


Будапеща, 1985 година Устоите на комунистическия режим към този момент се пропукват, само че ръководещата партия не сортира средства, с цел да задържи контрола върху страната. Така зачпочва новата унгарска Max Original продукция " Доносникът ". 

Както подсказва и името, и годинината, в която се развива действието, става дума за един напрегнат исторически интервал и събития, които преди няколко десетилетия трансформираха радикално живота на стотици милиони хора.

В тази комплицирана и непредсказуема конюнктура Гери Деметер - първенец по шахмат, отпътува за столицата, където ще учи стопанска система в локалния университет. Пътуването му се развива умерено и прелестно досега, в който е поканен във вагон-ресторанта на " другарска сказка " с Имре Кис - върховен офицер от Държавна сигурност.

Кис му декларира, че желае от него да се внедри в обкръжението на Жава Жолт - някогашен съученик на Гери, с който ще живеят в едно общежитие. Макар и много млад, Жолт към този момент се е трансформирал в най-влиятелният анти-комунистически деятел в Унгария и тайните служби го наблюдават с изключително внимание. Гери не желае да става клеветник, само че няма избор, тъй като в случай че не спомага, страната ще спре да обезпечава медикаменти за брат му, който има вродено заболяване.

Водещата фигура в плана е Балинт Жентджорджи, който се завръща триумфално в промишлеността след съвсем 10 години неявяване. Любопитен факт е, че той режисира и продуцира пилотния епизод напълно със лични средства, след което го демонстрира на HBO Европа. Те са впечатлени от видяното и вземат решение да снимат сезон от осем епизода. Към продуцентския екип се причисляват Ана Заворжки и Виктория Петрани. Ко-режисьори дружно с Жентджорджи са Арон Матяши и Бенче Миклужич.

Още с идването си в кампуса Гери Деметер попада в много забавна компания. Неговият съквартирант - Мате, е наследник на моряк, който търгува с най-различни артикули от Запада. Мате провежда обичайна си кино вечер с американски филми, за която Гери съумява да си издейства покана. Именно там той вижда за пръв път Жава, който произнася пламенна тирада в отбрана на демокрацията.

Гери среща и момичето, с което по-рано се засякъл на гарата, и взема решение да я заприказва, само че няма по какъв начин да допусна какво ще последва. Това момиче е Ката Жабо - щерка на един от най-заслужилите маджарски писатели, която има връзка с Жава и е вторият най-съществен член на групата му. Тя незабавно алармира за наличието на непознатия, като това води до спор сред Гери, Мате и " питбула " на Жолт - Берна.

Въпреки компликациите, Гери измисля проект, благодарение на който съумява да завоюва доверието на Жава и Ката. Те го канят на заседание на групата в обичания им бар, където се оказва, че интервенцията е доста по-голяма и сериозна, в сравнение с Деметер и Кис са предполагали. Жолт разкрива, че към този момент е почнал организацията на грандиозно събитие, което ще промени политическата история освен на Унгария, само че и на целия Източен блок. Междувременно присъединяване в бара има известната рок певица Юдит, на която също ѝ следва да изиграе значима роля в това, което следва.



Макар да имат непретенциозен актьорски опит, Гергели Варади и Мартон Паткож се превъплъщават по превъзходен метод в функциите надлежно на Гери и Жава. Техните герои са движени от известни само на тях претекстове, които обаче в хода на сериала все по-често ще си задават съдбоносни въпроси и ще вършат взаимни отстъпки с правилата си.

Една от младите звезди на унгарското кино - Джулия Жаж, влиза в ролята на Ката, която катгорично е измежду най-интересните и симпатични персонажи в продукцията. Абигел Жьоке се оправя чудесно с ролята на Юдит.

Пилотният епизод бе излъчен на миналогодишния кино фестивал в Женева, където получи положителни оценки както от феновете, по този начин и от критиците.

Първите два епизода на " Доносникът " към този момент са налични в HBO Max.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР